06/08/2021
3276

İtalyan Çimi

Torunoğlu Tohumculuk firma sahibimiz Cengiz Torun 1991 yılında yabancı bir dergide italyan çimini görmüş Türkiye’ye getirilmesi için çaba sarf etmiş ancak 1999 yılında mümkün olmuştur. Türkiye ve Kıbrıs’a yoğun çalışmalarla yaymıştır. Dünyada İtalyan çimi çok yoğun şekilde ekilmektedir. Ülkemizde 30 yıldan bu yana firmamızın yaptığı çalışmalar ile çok büyük yüz ölçümlerinde ekimi yapılmaktadır. Hayvan besleme açısından italyan çimi kaba yem bitkisinin üzerine başka bir yem bitkisi yoktur.



Ülkemizde tüm bölgelerimizde 81 vilayette sorunsuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yem bitkisi ekiliş oranı toplam arazi varlığımıza oranı %9’dur.Avrupada bu oran %25-30 düzeyindedir. Avusturalya ve Yeni zelanda da yem bitkisi ekiliş oranı toplam arazi varlığına göre %50 düzeyindedir. Kaba yemi fazla eken ülkeler hayvancılıkta mesafe almaktadırlar ve hayvancılığı ucuza yapmaktadırlar. Biz ülkemizde yem bitkisi ekiliş yüzdesini %25 ‘e çıkarmaya mecburuz. Şu anki yem fiyatlarının önlenemez yükselişini italyan çimi, silajlık soya, yapay çayır mera, ot tipi teff grass, yonca, korunga, 5 li mix, macar fiğ, adi fiğ, sorgum sudan otu, silajlık mısır gibi yem bitkilerinin ekilişlerini artırmakla mümkün olacaktır.



İtalyan çimi serin mevsim kaba yem bitkisidir. Sıcak aylar gelene kadar verim alınır. Ilıman aylarda çok yüksek büyüme hızına ulaşır. Aşırı sıcakları sevmez. Tek yllık kıymetli bir yem bitkisisidir. Ekimler eylül başı gibi başlar. Eylülde ekilen İtalyan çimi reygras 35-40 gün sonra biçime gelir. Dekara 5 kg ekilir. Tarla çok ince hazrlanır. Kesek topak bırakılmaz tarlada. Mibzere italyan çimi tohumu ve dekara 20 kg 20-20 toprak gübresi düşecek şekilde gübre konur. Mibzerin bıçakları yukarı kaldırılır, hortumlar boşa çıkarılır, tohum ayarı 5 kg getirilir. Tohum gübre toprağın yüzeyine bırakılır. Sürgünün (tapan) önü
kaldırılır arkası basacak şekilde bir tapan (sürgü) çekilir. Üzerine dişsiz bir silindir çekilir. 10-15 gün boyunca tarla düzenli olarak sulanır tarlanın yüzünün kurumasına izin verilmez. İtalyan çimi tohumu ekildikten 3 hafta sonra üzerine 20 kg %46 üre atılır. Geniş yapraklı yabani ot baş gösterirse 4 yaprak aşmasından sonra İtalyan çimi tarlasına amin grubu yabani ot ilacı atılır. 40 cm civarında italyan çimi biçilir. En yüksek proteini bu yükseklikte taşır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar italyan çimi reygrastan doyasıya yiyebilirler yoncada olduğu gibi gazlı şişlik yapmaz.

Senelere göre İtalyan Çimi tohumu fiyatları :
İtalyan çimi tohumu 2021 yılı fiyatı: 27 ₺
İtalyan çimi tohumu 2020 yılı fiyatı: 23 ₺
İtalyan çimi tohumu 2019 yılı fiyatı: 17 ₺
İtalyan çimi tohumu 2018 yılı fiyatı: 14 ₺



Detaylı Bilgi ve Sipariş İçin İletişime Geçiniz
0 532 266 40 41 - 0 322 239 88 08